Mobirise

A modern városok problémái és a zöldítés jelentősége

Napjainkra nyilvánvalóvá vált, hogy a legsürgetőbb környezeti kihívások – mint a klímaváltozás vagy a városi életmód – hatásai ellen rendkívül hatékonynak bizonyul a növénytelepítés.
A jelenkori gyorsan népesedő városok hasonló problémákkal küzdenek világszerte: növekszik az agglomerációs övezetük és beépítettségük, sűrűbbé válik a közlekedési hálózatuk és nagymértékű a por, károsanyag– és zajszennyezésük.

1. A városok zöldterületei és zöldfelületei ellensúlyozni képesek a lakosságra nehezedő környezeti terhelést. Természetesen ez a hatás annál nagyobb, minél több a „zöld” a városban.

2. A fák és cserjék lombozata megszűri a levegőt, megköti a szennyezőanyagokat és a port, valamint oxigént termel. A cserjék, kisebb évelő növények az utak mentén felfogják a talaj közelében és az útszélen keletkező port, kipufogógázokat és csökkentik a zajterhelést.

3. Nagyobb termetű, vagy gyorsan növekvő fák ültetésével az adott városrész klimatikus viszonyai javulnak, elsősorban a mikroklíma, ami éppen a helyi lakosság számára fontos.

4. A fák – árnyékoló hatásuk mellett –  átszellőztetik és hűtik a nehéz, városi levegőt, aminek különösen a nyári hónapokban van jelentősége. Ilyenkor ugyanis különösen felerősödik a városi hősziget-effektus. A jelenség lényege, hogy a városklíma (főként a belvárosban) félsivatagi, sivatagi klímához válik hasonlóvá. 

 5. A zöldfelületek csökkentik ezt a „sivatagi” hatást, amivel javítják az életminőséget, ugyanakkor pihentető (rekreációs) hatásuk is van, hiszen egy virágos járdaszegély vagy egy zöld fal mellett elmenni, buszra várni vagy kutyát sétáltatni sokkal kellemesebb, pihentetőbb, mintha a kietlen betont látnánk.

A belvárosok nyaranta különösen felmelegedhetnek 

A növényzet hűti a környezetét

Mobirise

A növénytelepítéssel az élővilágot is segítjük

Napjainkban a városokban megjelenő állatfajok védelme és a velük való együttélés egyre nagyobb figyelmet kap, amiben a növénytelepítés, városi zöldítés, kertészkedés kiemelten fontos szerepet játszik.
Az elültetett fák, bokrok, út menti védősávok, vagy a kertvárosok növényzete sok állatfajnak adnak otthont (madarak, beporzó rovarok, kisebb emlősök stb.). Növények telepítésével az egyre kisebb élőhelyekre visszaszoruló állatfajoknak is segíthetünk.

A kerítések, járdaszegélyek növényzete sok állatnak ad búvóhelyet

A virágos foltok vonzzák a rovarokat - és szemvidító látványt nyújtanak

Made with ‌

Easy Website Builder