Mobirise

A beporzó rovarok jelentősége


A beporzó rovarokat a növényvilág "kertészeinek" is nevezhetjük, mivel rengeteg növényfaj
szaporodását ők biztosítják. Azáltal, hogy az illatos virágokon ide-oda mászkálva, beléjük bújva, gyűjtögetésük közben a rájuk tapadó virágport egyik virág porzóiról a másik virág termőtestére juttatják,  beporozzák a növényeket.A táplálkozásunk szempontjából rendkívül fontos gyümölcsök, zöldségek állati beporzásúak (a gazdasági növények mintegy 70 %-a), így képet alkothatunk arról, mekkora jelentősége van a beporzók munkájának vitamin- és ásványianyagforrásaink biztosításában.

Állati megporzású nagyon sok gyógynövény, és az ételeinket ízletessé tevő fűszernövény, de a reggeli teánk, vagy kávénk is a szorgos beporzóknak köszönhető.

Ezen túlmenően a beporzók nem csak zöldségeket és gyümölcsöket biztosítanak számunkra, de a takarmánynövényeken keresztül hozzájárulnak a tej-, tojás-, és hústermelésünkhöz is.

Fűszer- és gyógynövénykertünk igazi paradicsom lehet a beporzók számára

Gyümölcsfáink termése is a beporzóknak köszönhető

Mi veszélyezteti a beporzókat?

A beporzók számos csoportja került veszélybe az elmúlt években,  elsősorban a méhek és lepkék vannak igen nehéz helyzetben, többségüket helyi jellegű veszélyek fenyegetik.

A rovarbeporzók számának csökkenését egyrészt a földhasználat intenzív változásai okozzák. A nagytáblás, monokultúrás (egy adott faj termesztése) gazdálkodás terjedése csökkenti a tájak mozaikosságát, a fajok sokszínűségét, eltűnnek a virágos gyomnövények, ritkulnak a vadvirágos rétek, sövények, fasorok, gyümölcsösök, így ritkul a beporzók élettere is.

A beporzókra halálos fenyegetést jelentenek a különböző, még használatban lévő, vagy a már betiltott növényvédő szerek (peszticidek) és egyéb vegyi anyagok is. Egyetlen szerhasználat következtében mézelő méhek, lepkék, egyéb hasznos rovarok tömegei pusztulhatnak el. A beporzók számát ezeken túl még az invazív fajok terjedése, betegségek, kártevők megjelenése, valamint a klímaváltozás is csökkenti.

Mobirise

Mivel segíthetjük a beporzókat saját kertünkben, környezetünkben?

Erkélyünkön, kertünkben ültessünk minél több méhcsalogató növényt!

Vessünk, ültessünk egymás után virágzó növényeket, hogy minél hosszabb ideig legyen nektárdús virágpompa a kertünkben, erkélyünkön!

Ha nagyobb területünk, kertünk van, osszuk több részre, alakítsunk ki többféle élőhelyfoltot (fűszerkert, virágoskert, méhlegelő, illatos sövények)!

Mobirise

Ne nyírjuk állandóan az egész gyepünket, kaszáljuk, vágjuk ritkábban, vagy váltogatva az egyes részeket, hogy fajgazdag, virágos rét is kialakulhasson, és a beporzók élelmet találhassanak!

Lehetőleg ne használjunk vegyszert, rovar- vagy csigaölő szereket, válasszuk a biogazdálkodás természetkímélő módszereit (növénytársítás, mulcsozás, bio permetlevek)!


Mobirise


Telepítsünk rovarhotelt a kertbe, ezeket a kis építményeket készen is megvásárolhatjuk, vagy ha elég kreatívak vagyunk magunk is elkészíthetjük a legegyszerűbb anyagokból (fadarabok, bambuszpálcák, lyukacsos tégla).

Ne feledkezzünk el a vízről sem, amire a rovaroknak is nagy szükségük van, főként a nyári melegben, vagy akár fészeképítéshez (például fazekas- és kőműves méhek). Tartsunk nedvesen némi talajt, és helyezzünk ki számukra kisebb edényeket, rovaritató tálkákat, de ügyeljünk rá, nehogy túlszaporodó szúnyogseregek tanyájává váljon!

Made with ‌

HTML Code Creator