Mobirise

Kertünk vendégei

Akár vidéki, akár városi kertünk van, amennyiben állatbarátok vagyunk, sokféle jövevénynek biztosíthatunk táplálkozó helyet és átmeneti vagy végleges szállást.
Madáretetők és itatók elhelyezésével segíthetjük a különféle madarakat, ha pedig megfelelő odúkat is kihelyezünk számukra, nagy valószínűséggel számíthatunk tartós albérlőkre is.

A széncinege gyakori vendég az etetőkön

A tengelic élvezi a nyári frissítőt - télen szívesen eszeget az ablaketetőről

MobiriseKertünk vegyszermentes gondozásával, kisebb-nagyobb területek váltott fűnyírásával, vadvirágok telepítésével, tavasztól őszig virágzó növények biztosításával segíthetjük a beporzó rovarokat, méheket, lepkéket, zengőlegyeket és sok más hasznos rovart. Így előbb-utóbb csökkenni fognak a kártevőink, ugyanakkor természetes táplálékot biztosítunk a madárvendégeinknek a tavaszi, nyári költési szezonban.

A hagyományos vidéki kertben folyamatos a rovarzümmögés

A vadvirágos foltok minden állatbarát kert fontos kiegészítői

Mobirise

A madarak és rovarok mellett szép számban akadhatnak egyéb lakótársak is, akiknek megjelenése rendkívül hasznos lehet, ugyanakkor igazi élmény is. Ilyenek a tavasztól őszig éjjelente vadászó sünök, akik kevéske odafigyelésért cserébe rengeteg csigától, kártevő rovartól szabadíthatják meg a kertészkedőket. Megtelepedésüket elősegíthetjük "sünkapu" használatával, így a kerítések, járdaszegélyek mentén piszmogó sünök könnyen be tudnak jönni a kertünkbe. 

A  bokros és gyepes részek váltakozása ideális a sünöknek 

Sünmenedék - házilag is barkácsolhatunk egy hasonlót

Mobirise

Gyakori lakói a kerteknek a békák, siklók, gyíkok is. Ha megtelepednek nálunk, segítsük őket, ügyeljünk rájuk, már csak azért is, mivel hazánkban minden kétéltű- és hüllőfaj védett. Farönkökkel, kövekkel szálláshelyet biztosíthatunk számukra, ahol elbújhatnak a nyári melegben, vagy télen elvermelhetik magukat.

Őszi ásáskor előkerült zöld varangy - ilyenkor már csak tegyük vissza oda, ahol találtuk

A sziklakertek kőhalmai remek menedékek a gyíkoknak

Mobirise


A másik jelentős oka annak, hogy az állatok az emberi környezetet keresik, a víz jelenléte a kertjeinkben. Azáltal, hogy locsoljuk a növényeinket, vagy kisebb-nagyobb tavakat létesítünk, nedves környezetet teremtünk magunk körül. Így -főként a száraz időszakokban- rengeteg rovar, madár, emlős talál vizet az emberi településeken, városokban.
Ha tehetjük érdemes kerti tavat létesítenünk, ezzel nem csak gazdagítjuk a kertünket, de sok vízi, vagy vízhez kötődő állatnak élő- és szaporodó helyet biztosítunk.

Vízibogarak, molnárpoloskák, békák, szitakötők, gőték is megjelenhetnek kerti tavunkban

A szélekre rakott köveken a madarak is megpihenhetnek

Mobirise

A városoknak és a kerteknek ma már a természetvédelemben is fontos szerepük van, mivel a természetes élőhelyek erősen fogyatkoznak, felszabdalódnak, állatviláguk pedig egyre kisebb helyekre szorul vissza.
Sok faj van, amelyeknek az emberi környezet akár a túlélést jelentheti, mivel saját élőhelyükön már nem találnak elegendő táplálékot, vagy szaporodó- és búvóhelyet. Igaz ez sok beporzó rovarfajra és madárfajra, de kétéltűekre, hüllőkre és sok emlősfajra is.


Egy városi terasz már nem csak a mi élőhelyünk...

A parkok kiemelt szerepet játszanak a városi élővilág védelmében

Designed with ‌

Offline Website Software