Az állatbarát kert növényei

Ha elhatározzuk, hogy kertünket állatbaráttá tesszük, sokféle növény közül választhatunk, amelyekkel betelepíthetjük, vagy kiegészíthetjük a meglévőket. Ültessünk többféle bogyós fát, cserjét a madarak, valamint virágzó cserjéket, fűszernövényeket a beporzók számára.

Legyenek virágos ágyásaink évelőkkel, egynyáriakkal, és ha tehetjük, alakítsunk ki vadvirágos rétet, vagy legalább egy kisebb foltocskát, szegélyt. Ehhez már magkeverékek is kaphatók, bátran kísérletezzünk velük!

Hagyjunk meg bokros részeket a sünök, rigók számára, vagy telepítsünk kerítés menti, illetve térelválasztó sövényeket. Egyrészt mutatósak, másrészt természetközelibbé teszik kertünket és bátrabban mozognak közöttük a látogatóink.

Mobirise

Madárberkenye
(Sorbus aucuparia)

Mutatós, piros terméseit sok madár kedveli, igazi városi parkfa. Házikertbe, előkertbe szoliterként is ültethetjük.

Mobirise

Lisztes berkenye
(Sorbus aria) 

Őshonos, védett fafajunk, ökológiai értéke mellett igazi madárcsemege is. Terméseit sok madár fogyasztja.

Mobirise

Közönséges lucfenyő
(Picea abies) 

A karácsonyfaként ismert lucfenyő igen magasra nőhet, magja a fenyőpinty kedvence.

Mobirise

Madárbirs
(Cotoneaster sp.) 

A madárbirsnek sok fajtája van, a kerti madarak szívesen látogatják bogyóiért. Talajtakarónak, sövénynek is kitűnő.

Mobirise

Fagyal
(Ligustrum sp.)

A nálunk is honos növényből és sokféle fajtájából remek sövények alakíthatók. Virágaik vonzzák a rovarokat, terméseiket a madarak fogyasztják.

Mobirise

Galagonya
(Craetegus sp.) 

A galagonyák sövénynek is nevelhetők, búvóhelyet és táplálékot nyújtanak a madarak számára.

Mobirise

Fekete bodza
(Sambucus nigra) 

Sűrű, nagy termetű bokorrá vagy fává nő, a madarak számára jó búvóhely, illatos fehér virágait sok rovar látogatja.

Mobirise

Közönséges magyal
(Ilex aquifolium) 

A leginkább karácsonyi dekorációként ismert növény piros bogyóit kedvelik a madarak. Vigyázzunk, mert levelei tüskések!

Mobirise

Tűztövis
(Pyracantha sp.)

Kedvelt sövénynövény, sűrű, tüskés, áthatolhatatlan falat képez. A madarak számára védett búvóhely, piros, vagy sárga bogyóit előszeretettel fogyasztják.

Mobirise

Közönséges tiszafa
(Taxus baccata) 

A hazánkban is őshonos tiszafa kedvelt sövénynövény, mert igen jól formázható. Húsos magköpenyét szeretik a madarak, például a csonttollú.

Mobirise

Kerti mahónia
(Mahonia aquifolium) 

Dekoratív cserje, sárga virágai nektárt és pollent kínálnak a beporzóknak, kékesfekete bogyóit főként a rigók kedvelik.

Mobirise

Hóbogyó
(Symphoricarpos albus) 

A hóbogyó ősszel és télen fehér vagy rózsaszínes bogyóival díszít.  A bogyókat kedvelik a rigók, de a fácánok, fürjek is szeretik, így vidéki kertbe is érdemes kipróbálni.

Mobirise

Kecskerágó
(Euonymus sp.)

A kecskerágó fajok és fajták nagyon népszerűek őszi lombjuk és díszes terméseik miatt. Magjukat különösen a pintyek szeretik.

Mobirise

Rózsafélék
(Rosa sp.) 

A vadrózsa vagy gyepűrózsa talán egyik állatbarát kertből sem hiányozhat. Ha nem találjuk elég attraktívnak, választhatunk a kertészeti fajtákból is. A pintyek és cinegék hálásak lesznek a csipkebogyóért!

Mobirise

Borostyán
(Hedera helix) 

A borostyán zöld falnak és talajtakarónak is megfelelő. Lombozata jó fészkelő- és búvóhely sok állat számára (madarak, rovarok, gyíkok), bogyóját rigók, szajkók fogyasztják. 

Mobirise

Felfutó komló
(Humulus lupulus) 

Gyors növekedésével a komló ideális falak, kerítések befuttatására, tobozszerű virágzata látványos. Fészkelő- és búvóhely madarak számára.

Mobirise

Tapadó vadszőlő
(Parthenocissus quinquefolia)

Falak, pergolák, kerítések befuttatására alkalmas  kúszónövény. Érett bogyói táplálékot adnak a madaraknak, virágait a méhek látogatják.

Mobirise

Nyári orgona
(Buddleja davidii) 

Az egyik legnépszerűbb  pillangócsalogató növény, ráadásul gondozása viszonylag egyszerű. Júliustól októberig is virágozhat, így a beporzóknak sokáig táplálékot adhat.

Mobirise

Levendula
(Lavandula angustifolia) 

A levendula az egyik leggyakoribb rovarcsalogató növény, népszerűsége mai napig töretlen. Hosszasan virágzó fajtáiból már nagy választékot találunk.

Mobirise

Pillangóvirág
(Cosmos bipinnatus) 

Igazi nyári színfoltja a vidéki  kerteknek, de ültethetjük bárhová, ahol könnyed, játékos hatást szeretnénk elérni. A pillangók, méhek rögtön meg fogják találni!

Mobirise

Őszirózsa
(Aster sp.)

Az őszirózsa fajok és fajták ősszel teszik színesebbé kertjeinket, akár a fagyokig is virágoznak. Kiváló méhlegelők, a késői beporzók fontos élelemforrásai lehetnek. A csízek és kenderikék szívesen fogyasztják magjukat.

Mobirise

Muskotályzsálya
(Salvia sclarea) 

Mediterrán származású, napfényt kedvelő, aromás illatú és sokoldalúan felhasználható gyógynövény. Virágzáskor méhek, lepkék látogatják.

Mobirise

Kék búzavirág
(Centaurea cyanus) 

A búzavirág a vidék romantikáját hozza kertünkbe, kék virágai különösen vonzzák a méheket. Magját nagyon kedvelik a kék cinegék, zöldikék.

Mobirise

Termesztett napraforgó
(Helianthus annuus) 

Nagy, sárga tányérjával  látványos eleme lehet kertünknek a napraforgó. Klasszikus madáreledelnek számít, a kereskedelemben kapható magkeverékek alapja. Sok madár fogyasztja magjait, például a sármányok és az őszapó. Méhlegelőnek is kitűnő.

Created with ‌

Offline Website Software